Biberiye Çayı Nasıl Yapılır: Köken olarak ballıbabagillerden olan biberiye, ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde çok yetişen dikenimsi bir bitki türüdür. Boyu 1-2 metreyi bulan biberiye, küçük, kalın, kokulu yaprakları ile çiçek ve dallarından yararlanılan bir bitki türüdür. Yaprakları daha çok dikene benzemekte, çiçekleri ise mavi veya eflatun olarak açmaktadır. Yıl boyunca dökülmeyen bu bitki, yazın daha canlı ve çiçeklidir. Ayrıca sarı çiçek kısımlarından biberiye esansı ve yağı da çıkarılmaktadır. İçerisinde sineol, kafuru, kamfen, pinen, borneol ve bornilasetat gibi bileşenler bulunmaktadır. Kokusu daha çok çam kokusuna benzemektedir. Bu sebeple balık, et ve tavuk yemeklerinde marine etmek amacıyla kullanılır. Bu tarz et yemeklerinde tadı ve kokusu lezzet vermektedir. Biberiye Çayı Nasıl Yapılır ve Faydaları: Özellikle hazımsızlık, kabızlık ve hafıza kuvvetlendirmeye karşı etkili olan biberiye, çay olarak da tüketilmektedir. İşte biberiye çayının bazı faydaları:
Biberiye Çayı Nasıl Hazırlanır: Birçok faydası olan biberiyenin çay olarak demlemek oldukça kolaydır. Taze olarak toplanan biberiyeler dikkatli ve temiz bir yerde kurutulmalıdır. Kurutulan biberiyeler küçük parçalara ayrılarak nemsiz bir ortamda saklanmalıdır. Biberiye çayını demlemek için:
Not: Biberiye çayını tüketirken dikkatli olunmalıdır. Hamileler, emziren anneler ve belirli sağlık sorunları olanlar doktorlarına danışmadan tüketmemelidir. Ekstra Bilgiler: Biberiye çayı, sadece içmekle sınırlı kalmaz. Soğuduktan sonra cilt ve saç bakımında da kullanılabilir. Saç derisine masaj yaparak uygulandığında saç dökülmesini azaltabilir ve saçın daha sağlıklı görünmesine katkıda bulunabilir. Cilt bakımında ise tonik olarak kullanılabilir, cilde tazelik ve canlılık kazandırabilir. |