Biberiye Yağı Kokusunun Alzheimer Hastalığına Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Biberiye Yağı Kokusunun Alzheimer Hastalığına Faydaları Nelerdir?

Biberiye Yağı Kokusu

Yapılan geniş kapsamlı araştırmalar sonucunda, biberiye bitkisinin esansının ilaç olarak kullanılmasının yanı sıra biberiye yağını koklamanın da zihinsel aktivitelerde mucizevi etkiler gösterdiği saptanmıştır. Ayrıca, uyanıklığı artırdığı da yapılan araştırmalarda elde edilen sonuçlardan biridir.

Biberiye bitkisinin zihin ve hafıza üzerinde pek çok faydası bulunmaktadır. Yüzyıllardır bilinen bu faydalar, son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kesinlik kazanmıştır. Biberiye yağının bu mucizevi özelliği, içeriğindeki bulunan etken maddelerden dolayıdır. Yapılan araştırmalarda saptanan bir diğer bilgi, biberiye yağında bulunan bazı etken maddelerin bilişsel fonksiyonlara iyi geldiği ve bu fonksiyonları artırdığı tespitidir.


Özellikle de biberiye yağı içinde bulunan 1,8 sineol (1,8 cineole) denilen maddenin, Alzheimer hastalığına sebebiyet veren asetilkolinesteraz aktivitesini (Asetilkolin parçalanması) durdurduğu kanısına varılmıştır. Geniş kapsamlı yapılan bir klinik araştırmada, içerisine biberiye yağı konulan bir odada toplanan 20 kişinin belirli bir süre sonra yapılan kan analizlerinde etken madde olan 1,8 sineolun büyük oranda arttığı tespit edilmiştir. Yapılan bu deney sonucunda, biberiye yağının kokusunun bile kandaki sineol miktarını artırabildiği, bu sebeple de Alzheimer'a neden olan asetilkolinesteraz aktivitesini durdurabileceği bilgisi belirtilmiştir. Aynı şekilde bu katılımcılara yapılan farklı zihinsel testlerde, biberiye yağı kokusuna maruz kalan kişilerin performanslarının daha iyi olduğu belirtilmiştir. Hatta ruh hallerinin bile pozitif olduğu gözlenmiştir.

Yapılan diğer bir deneyde ise, iş yeri ortamına bırakılan biberiye yağının belli bir süre sonra çalışanlarda performans artışı ve aynı zamanda konsantrasyonlarının daha çok arttığı kanısına varılmıştır.

Biberiye yağı sadece 1,8-cineole içermemektedir; aynı zamanda ursolik asit ve rosmarinik asit de içermektedir. Bu bileşiklerle de asetilkolinesterazı inhibe etmek mümkündür. Yani biberiyede, özellikle de biberiye yağı içerisinde, zihin sağlığı yönünden oldukça faydalı üç farklı bileşim bulunuyor dememiz mümkündür. Ayrıca, biberiyede bulunan karnosik asit serbest radikallerin nörodejenerasyon etkisini yok edebilmektedir. Bütün bu araştırmalardan özet olarak varılan sonuçlardan biri de, biberiye yağını koklayan bir insanın, hiç bu yağı koklamayan bir insana göre olayları %60-70 daha fazla hatırladığı görülmüştür.

Görüldüğü üzere, biberiye yağı koklamak bile zihinsel, fiziksel hatta psikolojik açıdan oldukça faydalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Biberiye Yağı Morluk

Biberiye Yağı Morluk

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni